Linksys E3000 – opinie o routerze

 

Tydzie? temu zamieni?em swojego starego i dobrego routerka WRT54G na jedn? z nowo?ci od Linksysa: model E3000. 802.11n i port USB zach?ci?y do zast?pienia kultowego modelu czym? nowszym.

W domu teraz netbook, laptop, telefon i jeszcze PlayStation3. Wszystkie urz?dzenia maj? by? ?adnie i prosto spi?te w jedn? sie?, widzie? si? i szybko wymienia? danymi.

Ma by? prosto i bezstresowo. Na razie jeszcze nie bawi?em si? w instalowanie alternatywnego oprogramowania itd. (boj? si?, ?e mnie wci?gnie tak jak rootowanie telefonu, a mam troch? pracy teraz :)). Ale pobawi? si? jeszcze kiedy? w wolnej chwili i na pewno opisz?.

Specyfikacja, czyli co router ma w sobie

Zacznijmy od specyfikacji: model E3000 obs?uguje jednocze?nie zarwno cz?stotliwo?? 2.4 GHz jak i 5 GHz. Chocia? 3/4 moich domowych urz?dze? wspiera „802.11 n draft”, ani jeden nie nadawa? na cz?stotliwo?ci 5 GHz, wi?c nie mia?em mo?liwo?ci jej sprawdzenia.

Router posiada 6 anten wewn?trznych, po trzy na ka?d? z cz?stotliwo?ci. Wed?ug producenta ma to znacznie poprawi? jako?? sygna?u. Jako?? jest dobra, chocia? znacznej poprawy w stosunku do innych dobrych routerkw raczej nie widzia?em – szczeg?owe porwnanie za chwil?.

Jest jeden port USB 2.0, ktry pozwala pod??czy? pendrive’a lub zewn?trzny dysk i udost?pni? w sieci lokalnej lub nawet w internecie za pomoc? FTP.

W?rd portw znajdziemy rwnie? 5 portw Gigabit Ethernet – jeden „uplink” i cztery dla urz?dze? podpi?tych do sieci lokalnej.

Dysk na USB: NAS, FTP i Media Server

Router posiada port USB, pod ktry mo?na podpi?? pendrive lub dysk zewn?trzny. Dane mo?na udost?pni? za pomoc?:

  • SMB – jako normalny udzia? w sieci lokalnej, z mo?liwo?ci? zdefiniowania u?ytkownikw i hase?.
  • FTP – zarwno w sieci lokalnej, jak i w internecie
  • serwera multimediw UPnP – do przesy?ania multimediw na konsole, tablety czy telefony

Sprawdza si? bardzo fajnie, przy tych wszystkich testach gad?etw r?ne pliki zapisuj? na r?nych komputerach / tabletach i potem ich szukam. Teraz podpinam jeden stary pendrive pod router i mam dodatkowy dysk sieciowy. A jak jeszcze znajd? jaki? sprawny dysk i podepn? go w zewn?trznej kieszeni… b?dzie si? dzia?o :)

Porwnanie z WRT54G

E3000 na pewno wygl?da bardzo ?adnie. Kiedy? ka?dy router to by?a szara kanciasta skrzynka z wielk? wystaj?c? antenk? (porwnajcie z galeri? przys?anych zdj??). W ko?cu routerki mo?na zostawi? gdzie? na widoku i b?d? nawet cieszy?y oko.

Porwna?em E3000 z poprzednim routerkiem, ktry mia? dwie zewn?trzne anteny. Jak wida? po wykresach z aplikacji WiFi Analyzer, r?nica nie jest bardzo widoczna… a stoj?c przy samym routerze, WRT54G wypad? nawet lepiej.

Jako ciekawostk? podam, ?e router bardzo d?ugo si? podnosi po wy??czeniu pr?du. Na rozpocz?cie broadcastu SSID sieci bezprzewodowej trzeba by?o poczeka? prawie trzykrotnie d?u?ej ni? w przypadku WRT54G.

Wydajno?? – transfer w sieci wewn?trznej

Nie mam jakich? specjalnych aplikacji do testowania wydajno?ci, wi?c zrobi?em test wyj?tkowo konsumencki. Wzi??em laptop Samsung SF310 i telefon LG Swift 2X (oba obs?uguj? pono? 802.11 n) oraz dodatkowo netbook Asus EeePC 1000HE (tylko „g”). Do routera wpi??em pendrive Kingston Data Traveler III. W sieci by? jeszcze w??czony netbook z uruchomionym GG, wi?c chyba mo?na go wykluczy? jako czynnik o du?ym znaczeniu.

Po sieci domowej przesy?a?em pomi?dzy tymi urz?dzeniami plik o wielko?ci 700 MB, zadziwiaj?co zbli?ony w swojej charakterystyce do filmw w formacie DivX :). Do transferu zosta? wybrany protok? FTP, pliki pobiera?em i wysy?a?em przy pomocy Filezilli zainstalowanej na laptopie. Windows pokazuje pr?dko?? ??cza na poziomie 72Mb/s. Wyniki na domy?lnej konfiguracji?

  • Telefon » laptop: ~1 MB/s
  • Laptop » telefon: ~1.6 MB/s
  • Laptop » pendrive przy routerze: ~2.2 MB/s
  • Pendrive » laptop: ~3 MB/s
  • Laptop » netbook (802.11/g): ~1.6 MB/s
  • Netbook » laptop (802.11/g): ~1.5 MB/s

Zdziwi?o mnie, ?e tak wolno lec? pliki pomi?dzy telefonem a komputerem – ledwie porwnywalnie do starego netbooka…

Konkurs – przypomnienie

I dla przypomnienia – tylko do ko?ca dnia mo?na zg?asza? swoje propozycje w konkursach z routerami! Ka?dy ma jeszcze szanse :)

Inne uwagi

  • Router posiada pewn? mo?liwo?? konfiguracji QoS, czyli zarz?dzania transferem. Niestety wci?? brak w standardzie mo?liwo?ci zdefiniowania, ktre urz?dzenia maj? posiada? jak? przepustowo?? ??cza. Cieszy chocia? mo?liwo?? ustawienia po??cze? z internetem jako priorytetowych wobec ruchu wewn?trznego.
  • Bardzo mi si? podoba, ?e Linksys trzyma si? jednej stylistyki panelu zarz?dzania dost?pnego przez przegl?dark?. Kto mia? chocia? jeden router Linksys, bez problemu poradzi sobie z konfiguracj? kolejnych
  • Je?li kto? chce w prosty sposb skonfigurowa? router, znajdzie w pude?ku p?ytk? z prost? aplikacj? „Cisco Connect”. Nigdy jeszcze nie wyj??em takiej p?ytki z koperty, zawsze konfigurowa?em przez panel WWW, w ciemno wpisuj?c adres 192.168.1.1 :)
  • Nie wiem dlaczego, ale mniej wi?cej w po?owie przesy?ania pliku z laptopa na netbooka, ten ostatni nagle ?apa? „Ograniczony dost?p do internetu” w po??czeniu.
  • Sprbuj? w przysz?ym tygodniu przenie?? drukark? i zobaczy?, jak si? b?dzie sprawowa? router jako printserver. Uzupe?ni? wpis lub dodam info w komentarzach. Okaza?o si?, ?e domy?lnie nie ma wbudowanego printservera :(
  • Fajnie, ?e jest 5 GHz, chocia? na razie nie ma czym skorzysta? z tego dobrodziejstwa…
  • Router mo?na dosta? w polskich sklepach w cenie od 450 PLN

Tradycyjnie je?li s? jakie? pytania lub uwagi, zapraszam do komentowania – router si? zadomowi? w swojej szafeczce, wi?c b?d? mg? sprawdza? wszystko w dowolnym terminie.

» Zobacz dodatkowe ilustracje do wpisu «

 

Wpis opublikowany 30 czerwca 2011
Tagi: , , , ,
Kategorie: ciekawostki, gad?ety, hardware, internet, Testy sprz?tu, wszystkie

Zobacz również:

Komentarze do wpisu "Linksys E3000 – opinie o routerze"

  1. Mo?na hubowa? gniazdo USB?

    SpeX, czwartek, 30 Cze 2011 #

  2. Tak z lekk? doz? nie?mia?o?ci – czy ten port USB mo?e s?u?y? do podpi?cia modemu usb (iPlus etc.)?
    Czy dost?p przez SMB i FTP mo?na odpali? jednocze?nie? Fajnie by by?o pracuj?c w domu po SMB, a z pracy po FTP.

    Cezar, czwartek, 30 Cze 2011 #

    • Zaczn? od drugiego pytania: bez problemu mam teraz podmontowany dysk sieciowy i jestem pod??czony przez FTP.

      Co do modemu… na domy?lnym sofcie na pewno nie. Po zainstalowaniu Tomato chyba te? nie… z modemami mo?e by? problem. Je?li dobrze pami?tam, Linksys mia? jaki? model z wsparciem modemw 3G, ale serio w tej chwili nie jestem w stanie przypomnie? sobie ?ebym gdzie? widzia? jaki? soft do przerabiania routera WiFi na „MiFi”

      Tomasz Topa, czwartek, 30 Cze 2011 #

    • Dzi?ki za info.

      Pyta?em o modem, bo w dzisiejszych czasach, gdy sytuacja jest niepewna (jak to strasznie brzmi :)) zmiana providera mo?e by? ciekawym rozwi?zaniem (np. wej?cie na szersz? skal? LTE albo promocje cenowe T-mobile/Polsat Cyfrowy), a uzale?nienie od kabla WAN t? opcj? ogranicza. Wiem, ?e do LTE to jeszcze troch? wody przez Wis?? przep?ynie, ale umowy na 24m+ s? ju? lekko ryzykowne mimo wszystko. Co prawda mia?y by? umowy max. 12m, ale co? tak chyba to jednak nie dzia?a.

      Cezar, piątek, 1 Lip 2011 #

  3. Gdzie tam jest port „uplink”, bo ja widz? WAN? :-)

    A ja chyba jestem wyj?tkiem – kupuj?c router bardzo nie chcia?em tych super-magicznych nowych pude?ek od Linksysa, wola?em co?, co dalej wygl?da jak urz?dzenie sieciowe a nie mydelniczka. Niestety, producent mnie wyprzedzi? wyrzucaj?c z rynku (wwczas) WRT150N.

    Ktos, piątek, 1 Lip 2011 #

    • Dobra, WAN ;) Kiedy? na jakim? starszym mia?em uplink podpisane i mi zosta?o :)

      Tomasz Topa, piątek, 1 Lip 2011 #

  4. Ja uwa?am, ?e te nowe zabawki (inaczej tego nie mog? nazwa?) Cisco s? ?enuj?ce.
    Te? pokusi?em si? jaki? czas temu na zmian? na „cukiereczka” z n-k?, nie dostaje do pi?t rodzinie WRT54G.
    Pod??czony by? przez miesi?c i…kupi?em sprz?t Apple ;)

    A info o ilo?ci anten mnie rozbawi?a…przypomn?, ?e w niektrych routerach (nie konkretnie Cisco) nawet nie s? wpinane…

    matipl, poniedziałek, 4 Lip 2011 #

  5. Linksys wg. mnie zszed? na psy. Dlatego zapatrzy?em si? na alternatyw?, jak? jest Asus RT-N56U. W dodatku ?adny i soft przez p? roku by? ju? co najmniej kilka razy aktualizowany (bo dodawali nowe funkcje i takie tam). Co? si? dzieje.

    Co do technologii N – w ogle praktycznie nie rozumiem takiego zastosowania przy cz?stotliwo?ci 2,4 Ghz. Wg. mnie parodia i chwyt marketingowy (prawie jak Play u?ywaj?cy sformu?owania 4G). Jak dla mnie jedynym s?usznym jest 5 Ghz dla tej technologii, ktre rzeczywi?cie daje wymierny wzrost pr?dko?ci (g?wnie multimedia HD) i przede wszystkim zasi?gu, gdzie na mieszkaniu rozg?aszam na p? osiedla.

    Kamil Pociask, wtorek, 5 Lip 2011 #

    • Naj?mieszniejsze jest to, ?e 5GHz na pocz?tku istnienia WiFi by?o.
      Co do zasi?gu… 5GHz jest lepsze bo: jest lu?niej w tej cz?stotliwo?ci, a po drugie ma mniejszy zasi?g (wi?ksze t?umienie).

      matipl, poniedziałek, 11 Lip 2011 #

  6. Ten router nie jest wart swojej ceny. Mam go od paru miesi?cy. Roz??cza czasem Internet od losowych komputerw na ethernecie, czasem na WiFi. W sprz?cie za 450 z? takie co? nie powinno mie? miejsca.

    S? to na szcz??cie rzadkie przypadki. Zdarza si? to maksymalnie 2 razy w miesi?cu.

    Po godzinie, dwch pracy robi si? bardzo ciep?y, jednak nigdy nie by?o sytuacji, ?eby si? przegrza?.

    Na pocz?tku mia?em te? nieprzyjemn? przygod?: przez godzin? prbowa?em go zmusi? do zmiany adresu MAC. Panel administracyjny jest bardzo ascetyczny.

    Z pozytyww: przyjemny wygl?d, przycisk autoryzacyjny (nie trzeba wpisywa? has?a), ?atwa konfiguracja (o ile nie trzeba zmieni? adresu MAC) i przede wszystkim – bardzo dobry zasi?g.

    Wiktor Mociun, czwartek, 7 Lip 2011 #

    • Jeszcze jedno spotrze?enie: router robi 2 access pointy: w?a?ciwy i tzw. go?cinny. Tego go?cinnego nie uda?o mi si? wy??czy?, nie jest zabezpieczony na has?o, ale u?ytkownicy do niego pod??czeni nie maj? ?adnego dost?pu do sieci.

      Wiktor Mociun, czwartek, 7 Lip 2011 #

  7. Zastanawia?em si? nad kupnem tego urz?dzenia, po tym jak mi pad? po 2 latach stary linksys. Coprawda by? do?? uci??liwy w u?ytkowaniu – prawie codziennie trzeba go by?o restartowa?, co jaki? czas update, (kiedy? nawet si? wywali? podczas firmware upgrade, 2 dni zmarnowane na ratowanie).
    Jednak po kilku dniach analizy rynku zdecydowa?em si? na d-link DIR-825, o wiele ta?szy, jako?ciowo napewno porwnywalny, wygl?dem tylko troch? odstaje z wystaj?cymi natenami, jednak o takiej decyzji przewa?y?y opinie znajomych na temat stabilno?ci dzia?ania d-linkw, tzw. tryb bezobs?ugowy: „no update, no restart” rzucasz go pod kanap? i dzia?a kilka lat, po pewnym czasie zapominasz sk?d internet si? bierze w Twoim mieszkaniu ;)
    A jak ze stabilno?ci? E3000?

    madseason, środa, 20 Lip 2011 #

  8. Mo?e jestem ma?o kumaty ale nie potrafi? w ?aden sposb skorzysta? z media serwera (z wyj?tkiem jednego komputera z Vist?). Na WinXP, Nokii E51, BlackBerry i Palmie jako? nie potrafi? znale?? klienta/sposobu dobrania si? do serwera uPnP. Co? ?le robi??
    Z innej beczki pobawi?em si? w testy sieci n (w??cznie z 5 GHz). Pr?dko?? mi?dzy dwoma laptopami ca?kiem mi?a natomiast transfer z dysku pod??czonego do routera pozostawia wiele do ?yczenia.
    Oglnie urz?dzenie sprawne (pomijaj?c wy?ej wspomnian? s?ab? wydajno?? NAS i problemy ze wsp?prac? z niektrymi kartami laptopowymi Intela) i na szcz??cie nie grzeje si?. Nie grza? si? te? poprzednik. Poprzednik zosta? wymieniony z powodu siania b??dami po dysku przy zapisie przez sie?.

    Johny, piątek, 7 Paź 2011 #

Najnowsze posty:


Najnowsze komentarze:

  • koko: Czesc wszystkim, a ja mam pytanie, mieszkam w uk i zalozylem pay pala,2 dni temu dokonalem tranzakcji i...
  • Meh: Witam, Patrz?c na recenzje w Amazon UK, ta nawigacja jest cieniutka. Jak jest z gubieniem sygna?u GPS? Bo na to...
  • janusz walecki: Kupi?em Router Netgear N600 WNDR3700v2 w celu wykonania domowej sieci Wi-fi. Obecnie korzystam z...
  • Andoru: Obecnie jak w??cz? gre online Nostale na tym netbooku to bardzo laguje mi j?, rwnie? flash player cz?sto si? za...
  • Andoru: Jestem posiadaczem tego netbooka. Bateria odstaj?ca mo?e i poprawia jako?? pisania, ale takie zamocowanie jej...
  • Robisz zakupy w internecie?
    Pomagaj ZA DARMO przy okazji
    4000 organizacji społecznych i ponad 900 sklepów