Cukropsychoza i cukromarketing

 

W tym tygodniu jest tematem numer jeden we wszystkich mediach. Wszyscy o nim rozmawiaj?, spekuluj? na temat cen, zastanawiaj? si? jak to b?dzie z jego dost?pno?ci?. Nerwowo zagl?daj? do sklepów, które to wprowadzaj? ograniczenia w sprzeda?y dla jednej osoby. Co bardziej przedsi?biorczy zorganizowali ju? prywatny import z Niemiec czy Wielkiej Brytanii.

Chodzi o iPada 2? Bynajmniej.

Kraj ogarn??a jaka? dziwna psychoza dotycz?ca cukru. W ci?gu ostatnich tygodni jego cena poszybowa?a w gór? niczym strumie? wody z gejzerów w Parku Yellowstone.

Ale windowanie cen to jedno, a z drugiej strony mamy miejsce na wszelkiej ma?ci promocje cenowe. W tym równie? w ma?ych sklepikach, gdzie promocje s? najciekawsze i najbardziej pomys?owe.

Na przyk?ad co? takiego znalaz?em w osiedlowym spo?ywczaku:

Zrób zakupy za 15z?, a za 1kg cukru zap?acisz 3,99z?.

(za ka?de wydane 15z? przys?uguje jeden kilogram cukru)

Hurtowe ilo?ci cukru sprowadzanego z Niemiec na Allegro. W detalu sprzedawane w sklepikach, gdzie do tej pory raczej cukru jako takiego nie sprzedawali. Wsz?dzie doklejone kartki A4 z wydrukowan? cen? cukru.

A w dyskontach i hipermarketach dodatkowo informacje, ?e cukru nie sprzedaje si? w ilo?ciach hurtowych.

Je?li trafili?cie gdzie? w sklepach na jakie? ciekawe og?oszenia, promocje lub ceny cukru, pode?lijcie mi fotki na cukier [at] topa.pl – dorzuc? do galerii.

A ja si? b?d? dalej zastanawia?, kiedy wykorzystam ten 1kg cukru kupiony jeszcze w styczniu…

» Zobacz dodatkowe ilustracje do wpisu «

 

Wpis opublikowany 25 marca 2011
Tagi: , , , , ,
Kategorie: ciekawostki, marketing, offline, reklama, wszystkie

Zobacz również:

Komentarze do wpisu "Cukropsychoza i cukromarketing"

  1. A najlepsze jest to i? wsz?dzie w EU, od Francji i UK przez Niemcy po Czechos?owacj?. Cukier kosztuje ok 2,5z?/kg :o

    Autor komentarza, piÄ…tek, 25 mar 2011 #

    • Dok?adnie, ta nag?a podwy?ka cen u nas jest wynikiem jakiej? dziwnej spekulacji.

      Autor komentarza, piÄ…tek, 25 mar 2011 #

    • Ale z tego co kojarz?, to od czasu wej?cia do UE, u nas cukier zawsze kosztowa? wi?cej ni? te 2,5z?. Wcze?niej by? po ko?o 2z?.

      Autor komentarza, piÄ…tek, 25 mar 2011 #

  2. Jak to co masz zrobi? z tym cukrem – sprzedaj go! Stopa zwrotu lepsza ni? ze z?ota ;)

    Autor komentarza, piÄ…tek, 25 mar 2011 #

    • No, z 100% czystego zysku powinno wyj?? :) Mog?em my?le? wcze?niej i sukcesywnie po kilka kilogramów kupowa? :)

      Autor komentarza, piÄ…tek, 25 mar 2011 #

  3. nie wiem o co chodzi. nie uzywam go praktycznie od lat :)

    Autor komentarza, piÄ…tek, 25 mar 2011 #

  4. Poczekaj troch? i sprzedaj ten kilogram cukru. Najlepiej dotrwaj do górki, a potem – dzi?ki ?rodkom ze sprzeda?y tego kilograma – otwórz krótk? pozycj? na cukrze. W ten sposób zarobisz podwójnie. Tak si? rodz? miliony!

    Autor komentarza, piÄ…tek, 25 mar 2011 #

  5. Jak to dobrze, ?e przerzuci?em si? we wrze?niu na miód ;)

    Autor komentarza, niedziela, 27 mar 2011 #

Robisz zakupy w internecie?
Pomagaj ZA DARMO przy okazji
4000 organizacji społecznych i ponad 1000 sklepów