Cukropsychoza i cukromarketing

W tym tygodniu jest tematem numer jeden we wszystkich mediach. Wszyscy o nim rozmawiaj?, spekuluj? na temat cen, zastanawiaj? si? jak to b?dzie z jego dost?pno?ci?. Nerwowo zagl?daj? do sklepów, które to wprowadzaj? ograniczenia w sprzeda?y dla jednej osoby. Co bardziej przedsi?biorczy zorganizowali ju? prywatny import z Niemiec czy Wielkiej Brytanii.
Chodzi o iPada 2? Bynajmniej.
Kraj ogarn??a jaka? dziwna psychoza dotycz?ca cukru. W ci?gu ostatnich tygodni jego cena poszybowa?a w gór? niczym strumie? wody z gejzerów w Parku Yellowstone.
Ale windowanie cen to jedno, a z drugiej strony mamy miejsce na wszelkiej ma?ci promocje cenowe. W tym równie? w ma?ych sklepikach, gdzie promocje s? najciekawsze i najbardziej pomys?owe.
Na przyk?ad co? takiego znalaz?em w osiedlowym spo?ywczaku:
Zrób zakupy za 15z?, a za 1kg cukru zap?acisz 3,99z?.
(za ka?de wydane 15z? przys?uguje jeden kilogram cukru)
Hurtowe ilo?ci cukru sprowadzanego z Niemiec na Allegro. W detalu sprzedawane w sklepikach, gdzie do tej pory raczej cukru jako takiego nie sprzedawali. Wsz?dzie doklejone kartki A4 z wydrukowan? cen? cukru.
A w dyskontach i hipermarketach dodatkowo informacje, ?e cukru nie sprzedaje si? w ilo?ciach hurtowych.
Je?li trafili?cie gdzie? w sklepach na jakie? ciekawe og?oszenia, promocje lub ceny cukru, pode?lijcie mi fotki na cukier [at] topa.pl – dorzuc? do galerii.
A ja si? b?d? dalej zastanawia?, kiedy wykorzystam ten 1kg cukru kupiony jeszcze w styczniu…
» Zobacz dodatkowe ilustracje do wpisu «
Wpis opublikowany 25 marca 2011
Tagi: ceny, cukier, marketing, offline, promocje, reklamy
Kategorie: ciekawostki, marketing, offline, reklama, wszystkie
A najlepsze jest to i? wsz?dzie w EU, od Francji i UK przez Niemcy po Czechos?owacj?. Cukier kosztuje ok 2,5z?/kg :o
Autor komentarza, piÄ…tek, 25 mar 2011 #
Dok?adnie, ta nag?a podwy?ka cen u nas jest wynikiem jakiej? dziwnej spekulacji.
Autor komentarza, piÄ…tek, 25 mar 2011 #
Ale z tego co kojarz?, to od czasu wej?cia do UE, u nas cukier zawsze kosztowa? wi?cej ni? te 2,5z?. Wcze?niej by? po ko?o 2z?.
Autor komentarza, piÄ…tek, 25 mar 2011 #
Jak to co masz zrobi? z tym cukrem – sprzedaj go! Stopa zwrotu lepsza ni? ze z?ota ;)
Autor komentarza, piÄ…tek, 25 mar 2011 #
No, z 100% czystego zysku powinno wyj?? :) Mog?em my?le? wcze?niej i sukcesywnie po kilka kilogramów kupowa? :)
Autor komentarza, piÄ…tek, 25 mar 2011 #
nie wiem o co chodzi. nie uzywam go praktycznie od lat :)
Autor komentarza, piÄ…tek, 25 mar 2011 #
Poczekaj troch? i sprzedaj ten kilogram cukru. Najlepiej dotrwaj do górki, a potem – dzi?ki ?rodkom ze sprzeda?y tego kilograma – otwórz krótk? pozycj? na cukrze. W ten sposób zarobisz podwójnie. Tak si? rodz? miliony!
Autor komentarza, piÄ…tek, 25 mar 2011 #
Jak to dobrze, ?e przerzuci?em si? we wrze?niu na miód ;)
Autor komentarza, niedziela, 27 mar 2011 #