Cukropsychoza i cukromarketing

 

W tym tygodniu jest tematem numer jeden we wszystkich mediach. Wszyscy o nim rozmawiają, spekulują na temat cen, zastanawiają się jak to będzie z jego dostępnością. Nerwowo zaglądają do sklepów, które to wprowadzają ograniczenia w sprzedaży dla jednej osoby. Co bardziej przedsiębiorczy zorganizowali już prywatny import z Niemiec czy Wielkiej Brytanii.

Chodzi o iPada 2? Bynajmniej.

Kraj ogarnęła jakaś dziwna psychoza dotycząca cukru. W ciągu ostatnich tygodni jego cena poszybowała w górę niczym strumień wody z gejzerów w Parku Yellowstone.

Ale windowanie cen to jedno, a z drugiej strony mamy miejsce na wszelkiej maści promocje cenowe. W tym również w małych sklepikach, gdzie promocje są najciekawsze i najbardziej pomysłowe.

Na przykład coś takiego znalazłem w osiedlowym spożywczaku:

Zrób zakupy za 15zł, a za 1kg cukru zapłacisz 3,99zł.

(za każde wydane 15zł przysługuje jeden kilogram cukru)

Hurtowe ilości cukru sprowadzanego z Niemiec na Allegro. W detalu sprzedawane w sklepikach, gdzie do tej pory raczej cukru jako takiego nie sprzedawali. Wszędzie doklejone kartki A4 z wydrukowaną ceną cukru.

A w dyskontach i hipermarketach dodatkowo informacje, że cukru nie sprzedaje się w ilościach hurtowych.

Jeśli trafiliście gdzieś w sklepach na jakieś ciekawe ogłoszenia, promocje lub ceny cukru, podeślijcie mi fotki na cukier [at] topa.pl – dorzucę do galerii.

A ja się będę dalej zastanawiał, kiedy wykorzystam ten 1kg cukru kupiony jeszcze w styczniu…

» Zobacz dodatkowe ilustracje do wpisu «

 

Wpis opublikowany 25 marca 2011
Tagi: , , , , ,
Kategorie: ciekawostki, marketing, offline, reklama, wszystkie

Zobacz również:

Komentarze do wpisu "Cukropsychoza i cukromarketing"

  1. A najlepsze jest to iż wszędzie w EU, od Francji i UK przez Niemcy po Czechosłowację. Cukier kosztuje ok 2,5zł/kg :o

    Autor komentarza, piątek, 25 mar 2011 #

    • Dokładnie, ta nagła podwyżka cen u nas jest wynikiem jakiejś dziwnej spekulacji.

      Autor komentarza, piątek, 25 mar 2011 #

    • Ale z tego co kojarzę, to od czasu wejścia do UE, u nas cukier zawsze kosztował więcej niż te 2,5zł. Wcześniej był po koło 2zł.

      Autor komentarza, piątek, 25 mar 2011 #

  2. Jak to co masz zrobić z tym cukrem – sprzedaj go! Stopa zwrotu lepsza niż ze złota ;)

    Autor komentarza, piątek, 25 mar 2011 #

    • No, z 100% czystego zysku powinno wyjść :) Mogłem myśleć wcześniej i sukcesywnie po kilka kilogramów kupować :)

      Autor komentarza, piątek, 25 mar 2011 #

  3. nie wiem o co chodzi. nie uzywam go praktycznie od lat :)

    Autor komentarza, piątek, 25 mar 2011 #

  4. Poczekaj trochę i sprzedaj ten kilogram cukru. Najlepiej dotrwaj do górki, a potem – dzięki środkom ze sprzedaży tego kilograma – otwórz krótką pozycję na cukrze. W ten sposób zarobisz podwójnie. Tak się rodzą miliony!

    Autor komentarza, piątek, 25 mar 2011 #

  5. Jak to dobrze, że przerzuciłem się we wrześniu na miód ;)

    Autor komentarza, niedziela, 27 mar 2011 #

Robisz zakupy w internecie?
Pomagaj ZA DARMO przy okazji
4000 organizacji społecznych i ponad 1000 sklepów