Archos 5 Internet Tablet – recenzja

 

Jak ten czas szybko leci! Miesiąc temu kupiłem Archos 5 Internet Tablet i czas najwyższy podzielić się swoimi wrażeniami. Miało być trochę więcej wpisów już wcześniej, ale z różnych przyczyn niestety się nie udało.

Przechodząc do samego urządzenia: Archos 5 Internet Tablet jest… hm… ciężki do jednoznacznego ocenienia. Z jednej strony jest super gadżetem do sieci, który wciąż spełnia wymogi „kieszonkowości”, z drugiej strony jest w nim kilka rzeczy, które trochę obniżają ogólne wrażenia. O co chodzi? Już tłumaczę:


Archos 5 Internet Tablet

Plus: wymiary urządzenia i ekranu

Zdecydowany plus. Urządzenie o wymiarach ~14cm x 8cm x 1 cm i wadze 182g można jeszcze wrzucić do kieszeni kurtki czy marynarki i nie będzie nadto ciążyło. Archos mieści mi się również w jednej dłoni na tyle, że mogę go pewnie chwycić i mogę na nim wygodnie pracować drugą ręką lub nawet kciukiem tej samej. Gdy trzymamy tablet w pozycji horyzontalnej, możemy spokojnie i wygodnie trzymać go w obu dłoniach, co dość dobrze się sprawdza przy grach wyścigowych, w których pojazdem sterujemy przy pomocy akcelerometru. Teoretycznie powinno być też bardzo wygodne w przypadku pisania na wirtualnej klawiaturze…

Minus: rodzaj ekranu

Archos 5 Internet Tablet posiada dość spory wyświetlacz dotykowy TFT: przekątna 4,8″ i rozdzielczość 800×480 pozwala na dość wygodne przeglądanie stron czy oglądanie filmów. Największym jednak mankamentem jest jednak rodzaj ekranu: nie jest to ekran pojemnościowy!

Kto chociaż raz miał w ręku urządzenie z ekranem pojemnościowym (iPhone, iPod czy telefony HTC) wie, jak wygodnie się je obsługuje – wystarczy delikatne muśnięcie palcem i wszystko zrobimy. W Archos 5 IT niestety tego nie doświadczymy. Aby kliknąć lub przesunąć jakiś element, musimy trochę mocniej przycisnąć palec do ekranu. A najwygodniej obsługuje się po prostu rysikiem.

W tym momencie obsługa tabletu jedną dłonią jest średnio wygodna – trzeba się trochę nagimnastykować aby precyzyjnie trafić kciukiem w odpowiedni link. Podobnie pisanie przy pomocy dwóch kciuków przy poziomym układzie – konieczność mocniejszego przyciskania klawiszy spowalnia pisanie. W poziomej klawiaturze irytuje mnie również strasznie zmieniony układ klawiszy numerycznych i znaków specjalnych – wykrzyknik jakoś dziwnie przeniesiony w dół wybija z rytmu.

Archos 5 Internet Tablet klawiatura

Brakuje również multitouch. Mam tuż obok HTC Magic z wyświetlaczem mniejszym, ale pojemnościowym i obsługującym multitouch i dosłownie niebo a ziemia – na korzyść Magika.

Pojemność pamięci wewnętrznej

Kupiłem najtańszy model z 8GB pamięci wewnętrznej flash, którą można jeszcze rozszerzyć przy pomocy kart Micro SD (SDHC) i ciężko to zapełnić. Trochę muzyki, dwa filmy i wciąż przeciągi na wolnych blokach pamięci. Ale mi się nigdy nie udawało zapełnić dysków w komputerach :)

W ofercie Archosa są również modele z 32GB pamięci flash lub z dyskami twardymi o pojemności 160GB lub nawet 500GB! Można więc potraktować Archos 5 IT jako przenośny dysk twardy do transportu swoich plików. Przy czym wewnętrzna pamięć Archosa jest sformatowana w formacie ext3, a to niesie za sobą pewne niedogodności. Po podpięciu do PC, Windows wykryje „przenośny odtwarzacz multimedialny” i wykorzysta MPT (Media Transfer Protocol). Linuksiarze mogą przestawić w urządzeniu tryb połączenia USB, dzięki czemu ich system wykryje dodatkowy dysk twardy. A użytkownicy OSX (jeśli przypadkiem dostaną Archosa zamiast iPada :)) będą musieli kombinować z dodatkowym oprogramowaniem do obsługi MPT lub ext3.

No i warto dodać, że Archos 5 IT jest podłączany do komputera przez port microUSB-B, czyli trzeba ze sobą nosić dodatkowy kabelek.

Archos 5 IT pulpit

Plus: Android 1.6 Donut

Tablet działa pod kontrolą systemu Android 1.6 Donut, co pozwala zainstalować nowsze aplikacje. Plusem w miarę częste aktualizacje udostępniane przez producenta – już przy pierwszym uruchomieniu urządzenie łączy się przez WiFi z serwerami Archosa i sugeruje pobranie aktualizacji. Całość przebiega bezproblemowo i w pełni automatycznie. W styczniu pojawiła się aktualizacja Androida do wersji 1.6, jest więc pewna nadzieja, że użytkownicy Internet Tablet otrzymają za jakiś czas aktualizacje do wersji 2.x.

Minus: Domyślny brak Android Market i aplikacji Google

Co mnie bardzo zaskoczyło po uruchomieniu Archosa, to… brak aplikacji Android Market. Zamiast tego na pulpicie była ikona „AppsLib”, czyli osobna aplikacja Archosa z listą wybranych, sprawdzonych przez producenta aplikacji.

Archos 5 AppLib dla Internet Tablet

Rozumiem dbałość o najwyższą jakość doznań użytkownika, ale odcinanie od kilkunastu tysięcy aplikacji…? Oczywiście wystarczy minuta z Wujkiem Google aby odnaleźć przygotowaną specjalnie aplikację, która zainstaluje w naszym Archosie nie tylko pełny Android Market, ale i pozostałe aplikacje Google (Kontakty, GMail, GTalk, Mapy…).

MID (Mobile Internet Device) – ale gdzie?

Przyzwyczajony do tego, że internet jest wszędzie (HTC Magic + internet 3G/HSPDA – zwłaszcza z ostatnią promocją Orange) miałem problem z przestawieniem się, że Archos 5 Internet Tablet ma tylko WiFi (b/g/n), a brakuje mu modułu GSM/3G. A to stawia znak zapytania pod przeznaczeniem takiego urządzenia.

W domu sprawuje się świetnie – WiFi śmiga z pełną prędkością w trybie „g” (nie mam niestety routera „n”, nie mogłem sprawdzić). Leżąc na kanapie mogę sobie poklikać po stronach internetowych. Domyślnie zainstalowana przeglądarka plików doskonale sobie radzi z udostępnionymi na komputerze katalogami, dzięki czemu mogę pracować na tamtych plikach, przeglądać udostępnione tam zdjęcia czy oglądać filmy. Przy czym powiedzmy sobie szczerze, odkąd mam 22″ monitor, nie oglądam już filmów na mniejszym ekranie ;)

Na konferencjach czy uczelniach pewnie zawsze znajdzie się jakieś otwarte WiFi i tam możemy w pełni wykorzystywać dobrodziejstwa urządzenia. Jadąc jednak gdzieś pociągiem, mógłbym spędzić te kilka godzin w sieci. Możemy sobie co prawda podpiąć przez Bluetooth nasz telefon 3G jako modem, ale to trochę mija się z celem (zwłaszcza gdy mamy telefon z Androidem, gdzie tethering przez Bluetooth wymaga trochę kombinacji). Bez dostępu do WiFi, Archos 5 Internet Tablet sprowadza się do konsoli do grania (wciąż gorąco polecam Robo Defense), odtwarzacza muzyki, filmów czy czytnika ebooków.

A może ktoś ma iPada z WiFi i podzieli się w komentarzu, jak sprawuje się jego tablet bez dostępu do sieci?

Archos 5 IT rozdzielczość

Multimedia

Archos 5 Internet Tablet płynnie odtwarza filmy DivX / Avi w standardowej rozdzielczości, która spokojnie wystarcza na takim ekranie. Wspierane formaty wideo to: MPEG-4 HD (do 720p), MPEG-48 (ASP@L5 AVI, do rozdzielczości DVD), H.264 HD (do 720p), WMV (MP@ML, do rozdzielczości DVD), MKV (do 720p, 2500kbs, 23fps) oraz M-JPEG (Motion JPEG Video) QVGA.

Archos w specyficzny sposób „zachęca” do rejestracji produktu – bez bezpłatnej rejestracji nie skorzystamy z kilku funkcji multimedialnych Archos 5 IT: nie odtworzymy filmów zakodowanych np. w H.264 @720p, nie posłuchamy radia (A5IT posiada odbiornik FM z RDS), nie pooglądamy internetowej telewizji przy pomocy udostępnionej aplikacji. Specyficzne. Ponieważ chcę wkrótce odsprzedać tablet, nie rejestrowałem jeszcze produktu.

Dźwięk z wbudowanego głośnika jest nawet nie najgorszej jakości, a „w terenie” można korzystać ze słuchawek i gniazda minijack 3,5mm.

Nawigacja GPS

Archos 5 Internet Tablet posiada wbudowany moduł GPS, może więc służyć jako nawigacja. W systemie preinstalowana jest 7-dniowa wersja testowa nawigacji NDrive. Jeśli posiadamy już licencję, możemy oczywiście bezproblemowo korzystać z niej później lub zainstalować w tablecie inną nawigację.

Trzeba tylko pamiętać, że potrzebna jest nawigacja off-line. Chociaż fizycznie da się zainstalować Mapy Google i działają one bezproblemowo, pożytek z nich będziemy mieli tylko w obrębie WiFi.

Podsumowując…

Jak pisałem na początku, urządzenie jest strasznie nierówne. Na każdy plus przypada minusik, który odejmuje punktów w ostatecznym rozrachunku. Gdyby Archos 5 Internet Tablet miał wbudowany moduł GSM i pojemnościowy ekran, to byłoby to całkiem niezłe cacko. A teraz… hm… czegoś mi tam brakuje.

Masz już iPhone’a lub smartphone z Androidem? Archos 5 Internet Tablet możesz spokojnie sobie odpuścić. Jeśli natomiast nie masz jeszcze takiej zabawki, a chciałbyś pobuszować w sieci, pobawić się multimediami i korzystać z nawigacji GPS na takim ustrojstwie – Archos 5 IT jest całkiem ciekawą propozycją. W miarę przystępna cena (przypominam: 199,99 EUR za wersję z 8GB pamięci flash) i całkiem niezła jakość.

Mnie coraz bardziej kusi HTC Desire ze swoim ekranem 4,3″ i 1GHz procesorem. Z drugiej strony, wczoraj zaktualizowałem system w moim Magiku do Androida 2.1 (gdyby kogoś interesowało: ROM ErisSense 0.4pre by Sanpei), więc na najbliższe miesiące mam zaspokojone gadżetowe potrzeby :).

» Zobacz dodatkowe ilustracje do wpisu «

 

Wpis opublikowany 11 maja 2010
Tagi: , , , ,
Kategorie: android, ciekawostki, hardware, Testy sprzętu, wszystkie

Zobacz również:

Komentarze do wpisu "Archos 5 Internet Tablet – recenzja"

  1. A jak bateria w tym urządzeniu?

    Sławomir Bączyk, wtorek, 11 Maj 2010 #

    • Według producenta – do 7 godzin ciągłej pracy na pełnych obrotach (odtwarzanie video) lub do 22 godzin odtwarzania muzyki.

      Sęk w tym, że na razie nie mogę sobie wyobrazić sytuacji, gdy korzystam z takiego urządzenia przez cały dzień non-stop.

      Na pewno można się rzucić z tym na cały dzień w świat bez martwienia o baterię.

      Tomasz Topa, wtorek, 11 Maj 2010 #

  2. „Masz już iPhone’a lub smartphone z Androidem? Archos 5 Internet Tablet możesz spokojnie sobie odpuścić.”

    Dobrze powiedziane, jako posiadać iPhone’a patrząc z boku jak pracuje ten ekran „rysikowy”, nawet nie chciałem brać go w ręce.

    Co do Androida bardzo niepokojące jest to, że z każdą nową wersją systemu urządzenia wymagają, aby producent dostarczył nowe sterowniki itp. HTC produkuje taką ilość urządzeń, że nie są w stanie zadbać o to aby do wszystkich na bieżąco były dostępne aktualizacje, chociażby w czasie okresu gwarancji.
    Fajnie jak posiadany przez nas model jest dość popularny, wtedy dostajemy aktualizacje od społeczności, jak w przypadku wspomnianego ROMu do Magika, ale z nietypowymi modelami jesteśmy skazani na producenta, albo własne zdolności programistyczne :P
    Tak samo wygląda sprawa z Windows Mobile, gdzie do HTC HD2 – ich najnowszego smartfona z cudownym ekranem – nie będzie aktualizacji do WM7 ;(
    Trzeba przyznać, że Apple pod Tym względem jest o wiele łaskawsze. iPhone pierwszej generacji był supportowany ażÂ przez 3 lata.

    macnow, wtorek, 11 Maj 2010 #

  3. Tego typu urządzenie miałoby rację bytu 5 a może nawet więcej lat temu.

    Dzisiaj bez oszukiwania się można przyznać, że to już relikt technologiczny i traktować jako ciekawostkę.

    W samym urządzeniu nie było nic co by mi się podobało. Począwszy od wyświetlacza, software’u, gabarytów skończywszy na stylizacji i intuicyjności.

    JanLuc, wtorek, 11 Maj 2010 #

    • Niby tak, ale z drugiej strony Dell pracuje nad bardzo podobnym urządzeniem: Dell Mini 5.

      Ale skłaniam się raczej do opinii, że „kieszonkowe” urządzenia (<5") opanują raczej telefony, natomiast najmniejszym sensownym "tabletem" będzie coś siedmiocalowego. Chociaż najwygodniejsze pewnie będą ~10" odpowiedniki iPada.

      Tomasz Topa, wtorek, 11 Maj 2010 #

  4. A jakiegoś Word’a to ma? W szczególności by móc pracować na plikach z kompa?

    SpeX, wtorek, 11 Maj 2010 #

    • Jest kilka aplikacji dla Androida, które umożliwiają odczyt dokumentów Office’a. Edycja i tworzenie nowych dokumentów zwykle są już płatnymi opcjami. OfficeSuite, QuickOffice, Documents to Go…

      Tomasz Topa, środa, 12 Maj 2010 #

  5. Co sądzicie o motoroli milestone?
    Zastanawiam się nad wyborem pomiędzy milestone, a htc Hero.

    gdaq, wtorek, 11 Maj 2010 #

    • Za Milestonem przemawia fizyczna klawiatura (jeśli się preferuje takie rozwiązanie), większy ekran i rozdzielczość. No i Android 2.1 w zestawie, bez konieczności wgrywania nieoficjalnych ROMów. Tyle ogólnie jeśli chodzi o techniczną stronę, reszta to już chyba preferencje estetyczne.

      Nie miałem Milestone w ręku, ale wygląda w zasadzie nie najgorzej.

      Tomasz Topa, środa, 12 Maj 2010 #

    • I HTC ma Sense…

      marsjaninzmarsa, sobota, 15 Maj 2010 #

    • @Marsjanin: oj tak, niby nic, ale jednak Sense dużo dobrego wnosi do wyglądu.

      Tomasz Topa, sobota, 15 Maj 2010 #

    • Nie tylko do wyglądu… :P

      marsjaninzmarsa, niedziela, 16 Maj 2010 #

  6. Właśnie wystawiam Archos 5 Internet Tablet na Allegro. Jeśli ktoś jest zainteresowany kupnem poza aukcją, proszę o kontakt na priv (tomasz @ topa pe el)

    Tomasz Topa, poniedziałek, 17 Maj 2010 #

  7. Czy ten archos ma OS typu dual boot ? Czy mam tylko adka i nic więcej ? Jak wygląda sprawa z napisami ? Są polskie znaki ?

    Kiepski, poniedziałek, 17 Maj 2010 #

  8. szczerze mówiąc chętnie bym to kupił, ale jedno mnie powstrzymuje: nie mogę znaleźć żadnego sklepu w krakowie gdzie mógłbym pójść i to obmacać. czytałem już mnóstwo opisów, recenzji i narzekań więc raczej wiem co jest ok a co nie, na co uważać i co jak zrobić żeby było ok, ale jednak ostatecznie chciałbym tego dotknąć zanim wywalę 200 euro na taki gadżet. kupiłem tak kiedyś przez sieć playera mp3, który z opisów wyglądał ok, był tani i wydawał się mieć to czego potrzebowałem a potem się okazało, że może i technicznie świetny, ale w obsłudze szajs jakich mało.

    tak więc czy ktoś kojarzy gdzie w krakowie można to zobaczyć na żywo i pomacać? google niestety nie bardzo mi chce na to odpowiedzieć

    grapkulec, wtorek, 8 Cze 2010 #

  9. Witam. mam pytanie czy jest już możliwość wgrania języka polskiego na ARCHOS 5 model 6500 120 GB……:):):):):) pozdrawiam…

    Grzegorz, niedziela, 18 Lip 2010 #

  10. zastanawiam sie nad zakupem tabletu, ale dokonca niewiem co to dokladnie jest. Dlatego mam kilka pytan.
    1. czy jest on jak zwykly komputer np. laptop, tylko ze dotykowy?
    2. czy jest w nim moliwosc do sciagania programow z internetu i wrzucaniu wlasnych plikow, np na youtube?
    3. o co chodzi z podłączaniem do komputera?

    Z góry dziekuję za udzielenie odpowiedzi.
    pozdrawiam.

    sss, sobota, 28 Sie 2010 #

    • 1. zależy – ten przedstawiony w artykule nie, ma on więcej wspólnego ze smartphonem niż z PCtem – komórkowy (ale bardzo zaawansowany) system, procesor na architekturze ARM (a nie x86), podobnie iPad od Apple (identyczny procesor i bardzo podobny system jak w iPhone), ale zdarzają się również pomniejszone pecety, pracujące pod kontrolą Windowsa, Linuksa, a nawet OSX…
      2. jasne. Były niby projekty tabletów opartych wyłącznie o przeglądarkę, jak ChurchPad bodajże, ale nawet nie wiem, czy jakikolwiek z nich trafił do seryjnej produkcji…
      3. z komputerem możesz połączyć przez Wi-fi, a w zależności od urządzenia także przez BT, albo USB.

      Mam nadzieję, że pomogłem. :)

      marsjaninzmarsa, sobota, 28 Sie 2010 #

    • 1. To zależy. Są modele wyposażone w procesory Intel Atom i system operacyjny Microsoft Windows 7, które można śmiało nazwać netbookiem bez klawiatury.

      Z drugiej strony są urządzenia takie jak iPad czy inne powstające modele z systemem Android, którym trochę bliżej do nowoczesnych telefonów komórkowych. To wygodne urządzenia do przeglądania stron internetowych, czytania e-booków, e-maili, oglądania zdjęć czy filmów.

      2. W przypadku tabletów opartych na Windows, można bez problemu pobierać normalne windowsowe aplikacje. iPad ma dostęp do ponad 200 000 aplikacji w App Store, Android Market to z kolei ponad 100 000 aplikacji.

      3. Chodzi tu głównie o sposoby, w które możemy połączyć ze sobą tablet i komputer/laptop w celu np. synchronizacji danych, wymiany plików itd.

      Tomasz Topa, sobota, 28 Sie 2010 #

  11. W tym artykule brakuje wzmianki o tym, że urządzenie posiada Bluetooth, dzięki któremu, można połączyć się z telefonem , a następnie z internetem przez 3G. Korzystam z urządzenia Archos i jestem bardzo zadowolony, może dlatego, że dla mnie jest to przede wszystkim urządzenie do multimediów.

    moto0000, środa, 1 Wrz 2010 #

  12. A dzisiaj na Engadget premiera kolejnych modli spod tej firmy.. do 10 cali włącznie..

    Sławomir Bączyk, środa, 1 Wrz 2010 #

  13. może ktos jest zorientowany jak odinstalować linuxa Angstroma z Archosa5 i wrócić na Androida?

    Arni, piątek, 8 Paź 2010 #

  14. Witam.
    Mam takie pytanko.

    Moja narzeczona chce sobie takiego Archosa sprawić głównie jako kombajn multimedialny do słuchania muzyki i oglądania filmów w czasie podróży pociągiem.
    Ale chciałaby też od czasu do czasu pobuszować w sieci. Czy każdy teleon 3G z bt da się podłączyć do tego urządzenia tak ażeby udostępniał połączenie internetowe czy może skonfigurowanie takiego połączenia to jakaś wyższa szkoła jazdy?

    Pozdrawiam

    Piechu, piątek, 22 Paź 2010 #

    • Jeśli tylko telefon posiada funkcję modemu i pozwala na udostępnianie połączenia internetowego przez Bluetooth, to nie będzie problemu z podpięciem Archosa 5IT do sieci. Chyba większość nowszych telefonów 3G posiada taką opcję, ale warto wcześniej sprawdzić.

      Nowsze modele, Archos 43 i Archos 70, posiadają dodatkowo port USB, przez który można podłączyć telefon i używać go jako modemu na USB.

      Tomasz Topa, piątek, 22 Paź 2010 #

  15. Witam, mam pytanie odnośnie mojego Archosa. Chodzi mi o odtwarzanie filmów z youtube i innych stron tego typu mianowicie po włączeniu jakoegokolwiek filmu wyskakuje mi „cannot play this file”. Nie wiem czy coś jest z Flashem ale jeżeli ktoś miał podobny to proszę o pomoc.

    Michał Hodyjas, wtorek, 9 Lis 2010 #

  16. Witam
    jakiej maxymalnie pojemności karte micro sd można używać z tym tabletem???

    Pit, wtorek, 16 Lis 2010 #

    • Archos 5 Internet Tablet obsługuje karty MicroSD w standardzie SDHC, czyli powinien sobie poradzić z kartami o pojemności do 32GB.

      Tomasz Topa, wtorek, 16 Lis 2010 #

  17. Musze przyznać jak i moi poprzednicy, ze recenzja jest ciekawa i rzetelna.
    Przyznam, ze od jakiegoś czasu rozważam zakup internetowego tabletu… być może właśnie Archos 5 – ale zanim to nastąpi, podzielę się moimi wątpliwościami.

    Ekran dotykowy… to fakt, który spędza mi sen z powiek. Jestem obecnym posiadaczem iPoda Touch oraz iPada, bylym posiadaczem iPhone, obecnie posiadam tez HTC Desire… ale co może Was zaskoczyć, jestem byłym posiadaczem jednego z pierwszych chińskich tabletów internetowych model EKEN M001.

    Przez pewien czas posiadałem telefon LG Swift (GT540), którego ekran nie był ideałem, a jednak dało się go używać. Posiadałem również „legendarnego” G1, którego ekran nie był najlepszy na świecie – ale używanie go nie dostarczało dyskomfortu.

    Gdybym miał możliwość pobawienia się owym tabletem przed zakupem, mógłbym mieć na ten temat jakieś zdanie – ale tak, trochę czuje się dyskomfortowo stojąc przed możliwością zakupu w ciemno.

    Również wersja 1.6 androida sprawia, ze poddaje pod wątpliwość celowość zakupu owego sprzętu… a z drugiej strony cena nie jest wygórowana. Sam nie wiem co zrobić.

    Hrabia VonTrupka, środa, 12 Sty 2011 #

  18. Przyznam szczerze, ze liczyłem na to, iż dowiem się na ile zły / kiepski jest Archos „piątka” IT.

    Tak, wiem ze „siódemka” będzie lepsza, wyposażona w inny ekran, lepszy procesor itd…

    Niemniej jednak, chciałbym zauważyć, ze dobry tablet mam już, a posiadanie wyjątkowo złego tableta mam juz za sobą… wiec rozważam zakup modelu 5, nie wykluczając oczywiście modelu 7.

    Z racji na miejsce zamieszkania rozważam tylko i wyłącznie zakup na terenie UK, rozważając sklepy internetowe – jednak, absolutnie odrzucając podejrzane sklepy internetowe.

    Na dzien dzisiejszy ceny kształtują się następująco:
    Archos 5 IT – £139
    Archos 7 IT – £212
    Mowa tu naturalnie o modelach 8GB.

    Nie mam za bardzo ochoty płacić prawie dwa razy tyle za urządzenie, które może nie okazać się objawieniem… i wolałbym jednak trzymać się niższego przedziału cenowego.

    Hrabia VonTrupka, środa, 12 Sty 2011 #

  19. Wszystko wskazuje na to, ze będę musiał sam znaleźć dowolnego Archosa – czy to serii 5, 7 czy nawet wyższej i po prostu „pomacać” go.

    Niemniej, wdzięczny jestem za krytyczne słowa pod adresem dotykowego ekranu w modelu „5”.

    Hrabia VonTrupka, piątek, 14 Sty 2011 #

  20. Przepraszam za późną odpowiedź, wpadło dodatkowe zlecenie z bliskim deadlinem.

    Ekran A5IT nie jest zły, w porównaniu z macanym niedawno tPadem – http://tomasz.topa.pl/test-tpad-780-polskiego-tabletu-z-androidem-2-1.html – wypadał nawet całkiem nieźle. Na moje narzekania pewnie wpływ miała pozostawiona folia ochronna, która zmniejszała czułość.

    Za to kolory itd. bezproblemowo i elegancko.

    Tomasz Topa, piątek, 14 Sty 2011 #

  21. Nie miałem (nie)przyjemności macać tPada – wydaje się jednak, że może być to coś bardziej solidnego niż opisywany przeze mnie EKEN M001.

    Mój lokalny rynek detaliczny pozbawiony jest ARCHOSów w wersji 5 i może, jeżeli będę miał szczęście uda mi się osobiście pobawić się ARCHOSEM w wersji 7IT lub wyższej.

    Mam wrażenie (proszę nie mylić z pewnością), ze EKEN M001 był nie tylko najmniej podatnym na dotyk tabletem, ale tez był najsłabszym urządzeniem opartym na androidzie używanym przeze mnie, gdzie bateria pozostawiała wiele do życzenia, przeglądanie stron nie było zbyt komfortowe – filmów za bardzo nie dało się oglądać, a aby napisać nawet krotki tekst… trzeba było mieć naprawdę dużo samozaparcia.

    Z poprzednimi generacjami Archosa nie zetknąłem się praktycznie wcale. Zdawałem sobie sprawę z istnienia rzeczonej marki, uznawałem to za „jakiś odtwarzacz multimedialny” i nic ponadto. Dopiero pojawienie się Archosa obecnej, nowej, osmej generacji – zaciekawiło mnie, gdyż przy możliwościach wcale nie tak bardzo odbiegających od np. Dell’a Streak – płacimy znacznie mniej.

    Nie myślę o dodatkowym tablecie jako o iPad killerze – nie oczekuję od niego tego – jednak, oczekuję urządzenia poprawnie, stabilnie i w miarę możliwości wydajnie działającego.

    Hrabia VonTrupka, piątek, 14 Sty 2011 #

  22. Wygląda na to, że jest to moja ostatnia wizyta w dziale poświęconym dla tabletu internetowego Archos 5.

    Z racji na niemożność buszowania po sklepach w dni pracujące w ostatnim tygodniu, musiałem zaczekać do weekendu. Na pierwszy ogień wziąłem sklep BestBuy i okazało się to celnym trafieniem. Ów sklep posiadał w swojej ofercie zarówno Archosa 5 jak i 7 – w wersjach m.in. 8GB. Oczywiście były też inne wersje, jednak nie zamierzałem kupić żadnej z nich.

    Skupmy się jednak na Archosie 5 – Faktycznie, ekran nie zachwyca – jeżeli chodzi o jego obsługę. Oczywiście nie jest tak kiepski jak „chińskie tablety”, czy posiadany przeze mnie model EKEN M001. Jeżeli ktoś obawia się czegoś aż tak złego – spokojnie może sięgać po Archosa – nie jest to podróbka, a całkiem solidnie wykonany tablet.
    Odwzorowanie kolorów – zdecydowanie lepsze niż w „chińczyku” – prędkość również.
    Nie miałem całego dnia aby móc zrobić wszystko co bym chciał… ale moje myśli zmierzały w kierunku Archosa 7 – którego docelowo nabyłem.

    Tak więc moja przygoda z „piątką” zaczęła się dokładnie w tym miejscu w którym się skończyła. Nie zdecydowałem się na ten model.

    Hrabia VonTrupka, sobota, 15 Sty 2011 #

    • A takie pytanie za 100pkt: udało się nabyć Archos 7 Home Tablet v2 z Androidem 2.1 czy tę pierwszą wersję?

      Tomasz Topa, sobota, 15 Sty 2011 #

    • Z tego co zrozumiałem po przeczytaniu komentarza pod drugim wpisem, udało się nabyć w końcu Archos 70 Internet Tablet, a nie 7 Home Tablet o którym myślałem :) Pytanie o v1 vs v2 jest więc nieaktualne.

      Tomasz Topa, sobota, 15 Sty 2011 #

  23. Nie musiałem udzielać już odpowiedzi, wyjaśniło się to przy innym wpisie – jednak mogę dodać, że wersji HT w ogóle nie brałem pod uwagę – ile cali by ona nie miała.

    Hrabia VonTrupka, sobota, 15 Sty 2011 #

  24. witam dostalam archosa na urodziny ale mam problem z uruchomieniem przegladarki .za kazdym razem gdy polacze sie z internetem i probuje otowrzyc strone internetowa wyskakuje mi informacja ze aplikacja internet(proces com.android browser) zostala niespodziewanie zatrzymana.i powinnam sprobowac ponownie.nie wiem dlaczego sie tak dzieje .co robie zle .moze ktos mi udzieli rady z gory dziekuje .sylwia

    sylwia szkuta, niedziela, 29 Maj 2011 #

  25. Mam ten sam problem ( posiadam ARCHOS 7 home tablet ) a mianowicie:
    Aplikacja Internet(proces com.android browser) zostala niespodziewanie zatrzymana. Spróbuj ponownie.
    Próbowałem update robić przez komputer z podłączoną tablicą ale mi nie wychodzi:(
    Proszę o pomoc i za wszelkie podpowiedzi Dziękuje
    Adam

    Adam Sikorski, wtorek, 28 Cze 2011 #

  26. Mam ten sam problem , o którym piszecie powyżej, ktoś wpadł na rozwiązanie? Bez połączenia z netem ten tablet jest bezużyteczny…:(

    elo, sobota, 9 Lip 2011 #

  27. Witam
    Panie Tomaszu czy umiałby Pan mi pomóc w zmianie softu w archosie 5 internet tablet na soft froyo 2,2 bo za chiny nie mogę go zmienić. Nie znam na tyle ang. żeby to ogarnąć .Proszę o pomoc!!!

    Piotr, piątek, 15 Lip 2011 #

  28. Witam.
    Od niedawna jestem w posiadaniu ARCHOS 7 160GB Internet Media Tablet.
    I mam problem gdy podlacze z kompem przez wifi to nie chce mi otworzyc plikow z kompa. I pisze „can’t access” a zadnego hasła nie mam na kompie. Mam Windows 7 Ultimate i internet ustawione na grupe domowa. Co robic? A kabla USB nie posiadam

    Mariusz, czwartek, 21 Cze 2012 #

  29. Hmm is anyone else having problems with the images on this blog loading?
    I’m trying to find out if its a problem on my end or if it’s the blog.

    Any feedback would be greatly appreciated.

    Software Development, środa, 6 Mar 2013 #

Najnowsze posty:


Najnowsze komentarze:

koko: Czesc wszystkim, a ja mam pytanie, mieszkam w uk i zalozylem pay pala,2 dni temu dokonalem tranzakcji i zaplacilem z... więcej »

Meh: Witam, Patrząc na recenzje w Amazon UK, ta nawigacja jest cieniutka. Jak jest z gubieniem sygnału GPS? Bo na to... więcej »

janusz walecki: Kupiłem Router Netgear N600 WNDR3700v2 w celu wykonania domowej sieci Wi-fi. Obecnie korzystam z modemu... więcej »

Robisz zakupy w internecie?
Pomagaj ZA DARMO przy okazji
2600 organizacji społecznych i 800 sklepów