Opakowania w gastronomii

Poniższe materiały zostały tu kiedyś umieszczone na potrzeby mojej grupy ze studiów. Na 99,9% nie posiadam żadnych dodatkowych materiałów związanych z tym tematem ani nie gwarantuję 100% poprawności.

  • Ilo?? punktów ECTS: 2
  • Przedmiot: Opakowania w gastronomii
  • Prowadz?cy: dr in?. Mariola Jastrz?bska
  • Ilo?? godzin: 1 tygodniowo, 15 w semestrze
  • Dzie? / godzina: ?roda, 15:00 – 17:00 (1 po?owa semestru)

Tre?? przedmiotu:

  • Opakowanie a jako?? produktów spo?ywczych. Wytyczne ogólne dotycz?ce pakowania ?ywno?ci.
  • Wymagania dotycz?ce oceny jako?ci zdrowotnej materia?ów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z ?ywno?ci?.
  • Znaczenie procesu pakowania dla bezpiecze?stwa ?ywno?ci
  • Nowoczesne systemy pakowania ?ywno?ci a ich wp?yw na jako?? i trwa?o?? produktów.
  • Wymagania w stosunku do opakowa? przeznaczonych do mikrofalowej obróbki ?ywno?ci. Problem doboru opakowa? do ?ywno?ci ogrzewanej mikrofalami.
  • Folie opakowaniowe gi?tkie do pakowania produktów spo?ywczych
  • Materia?y opakowaniowe dla mro?onek
  • Opakowania mleka i produktów mleczarskich
  • Pakowanie pieczywa
  • Opakowania bezalkoholowych napojów gazowanych i niegazowanych
  • Pakowanie mi?sa i przetworów mi?snych
  • Opakowania koncentratów spo?ywczych
  • Metody przed?u?ania trwa?o?ci warzyw i owoców ma?o przetworzonych. Nowe opakowania w warzywnictwie.

Warunki zaliczenia:

zaliczenie

Literatura:

  • Czerniawski B., Michniewicz J.: Opakowania ?ywno?ci. AGRO Food Technology, Czelad? 1998
  • Kubera H.: Zachowanie jako?ci produktu. Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej, Pozna? 2002
  • Lisi?ska-Ku?nierz M., Ucherek M.: Wspó?czesne opakowania. Wydawnictwo Naukowe Polskiego Towarzystwa Technologii Å»ywno?ci, Kraków 2003
  • Ucherek M.: Opakowania a ochrona ?rodowiska. Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej, Kraków 2005
  • Lisi?ska-Ku?nierz M., Ucherek M.: Podstawy opakowalnictwa towarów. Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej, Kraków 2004
  • Lisi?ska-Ku?nierz M., Ucherek M.: Post?p techniczny w opakowalnictwie. Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej, Kraków 2003
Robisz zakupy w internecie?
Pomagaj ZA DARMO przy okazji
4000 organizacji społecznych i ponad 1000 sklepów