Nadzór i kontrola jako?ci artyku?ów rolno-spo?ywczych
Poniższe materiały zostały tu kiedyś umieszczone na potrzeby mojej grupy ze studiów. Na 99,9% nie posiadam żadnych dodatkowych materiałów związanych z tym tematem ani nie gwarantuję 100% poprawności.
- Ilo?? punktów ECTS: 4
- Przedmiot: Nadzór i kontrola jako?ci artyku?ów rolno-spo?ywczych
- Prowadz?cy: dr hab. in?. Halina Koleda, prof. nadzw. AM, mgr in?. Anna Platta
- Ilo?? godzin: 2 tygodniowo, 30 w semestrze
- Dzie? / godzina: Pi?tek, 11:00 – 13:00
Tre?? przedmiotu:
- Organizacja i zasady dzia?alno?ci Inspekcji Jako?ci Handlowej Artyku?ów Rolno – Spo?ywczych. Zadania IJHARS w zakresie kontroli jako?ci handlowej artyku?ów rolno – spo?ywczych oraz warunków sk?adowania i transportu tych artyku?ów, zakres kontroli i zasady jej przeprowadzania, uprawnienia pracowników Inspekcji.
- System kontroli jako?ci artyku?ów rolno-spo?ywczych w Unii Europejskiej. Kontrola jako?ci artyku?ów rolno-spo?ywczych w Polsce. Organizacja rynku artyku?ów rolno-spo?ywczych w Unii Europejskiej.
- Rozporz?dzenia Komisji (WE) w sprawie kontroli zgodno?ci ze standardami jako?ci handlowej obowi?zuj?cymi dla artyku?ów rolno-spo?ywczych.
- Kontrola zgodno?ci artyku?ów rolno-spo?ywczych na rynku wewn?trznym oraz przeznaczonych na eksport i pochodz?cych z importu. Post?powanie z artyku?ami rolno-spo?ywczymi przeznaczonymi do przetwórstwa.
- Metody kontroli zgodno?ci artyku?ów rolno-spo?ywczych z obowi?zuj?cymi standardami jako?ci handlowej.
- Postanowienia dotycz?ce jako?ci, wielko?ci, tolerancji, prezentacji, znakowania i pakowania artyku?ów rolno-spo?ywczych.
- Warunki jako?ciowe dotycz?ce artyku?ów rolno-spo?ywczych, dla których nie okre?lono wspólnotowych standardów jako?ci handlowej.
Warunki zaliczenia:
zaliczenie pisemne
Literatura:
- Ustawa z dnia 21 grudnia 2000 roku o jako?ci handlowej artyku?ów rolno – spo?ywczych (Dz. U. Nr 187 z 2005 r., poz. 1577 – tekst jednolity).
- Ustawa z dnia 17 grudnia 2004 roku o rejestracji i ochronie nazw i oznacze? rolnych i ?rodków spo?ywczych oraz o produktach tradycyjnych (Dz. U. Nr 05 z 2005 r).
- Ustawa z dnia 19 lutego 2004 roku o organizacji rynku przetworów owocowych i warzywnych (Dz. U. Nr 62 z 2004 r., poz. 572).
- Ustawa z dnia 19 grudnia 2003 roku o organizacji rynków owoców i warzyw, rynku chmielu, rynku tytoniu oraz rynku suszu paszowego (Dz. U. Nr 223 z 2003 r., poz. 2221 z pó?niejszymi zmianami).
- Ustawa z dnia 22 stycznia 2004 roku o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich oraz obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina (Dz. U. Nr 34 z 2004r., poz. 292).
- Ustawa z dnia 22 czerwca 2001 roku o organizmach genetycznie zmodyfikowanych (Dz. U. Nr 76 z 2001 r., poz. 811 z pó?niejszymi zmianami).
- Ustawa z dnia 16 kwietnia 2004 roku o nadmiernych zapasach produktów rolnych i produktów cukrowych (Dz. U. Nr 97 z 2004 r., poz. 964 z pó?niejszymi zmianami).
- Ustawa z dnia 6 wrze?nia 2001 roku o towarach paczkowanych (Dz. U. Nr 128 z 2001 r., poz. 1409 z pó?niejszymi zmianami).
- Ustawa z dnia 26 lipca 2000 roku o nawozach i nawo?eniu (Dz. U. Nr 89 z 2000 r., poz. 991 z pó?niejszymi zmianami).
- Wspólna organizacja rynku owoców i warzyw w Unii Europejskiej. System kontroli jako?ci ?wie?ych owoców i warzyw. Projekt Phare PL0006.08, Warszawa 2003.
Najnowsze posty:
- Unboxing: Topowy/TomTomowy Prezent
- Rozpakuj Topowy Prezent - konkurs ?wi?teczny
- Tajemnicze zmiany rozk?adu SKM
- #Apple World Problems: co zrobi? z iPadem "3"?
- Zakaz palenia papierosów elektronicznych?