Strona Prezydenta Gdańska może wyrządzić szkody na Twoim komputerze…

…tak przynajmniej twierdzi Google:

Strona Prezydenta Gdańska może wyrządzić szkody na Twoim komputerze...?

O współpracy Google z StopBadware.org pisałem już w zeszłym roku.

Pan Prezydent Paweł Adamowicz ma teraz spory problem. Filtr wyłapuje strony próbujące instalować niebezpieczne oprogramowanie. Próba wejścia na jego stronę z wyszukiwarki Google kończy się stroną skutecznie odstraszającą internautów:

Ostrzeżenie- przejście do tej witryny może być niebezpieczne dla Twojego komputera!

Na początku myślałem, że to jakaś pomyłka… Wirusy na stronie prezydenta miasta wojewódzkiego?

Z raportów na StopBadware.org możemy się dowiedzieć, że stronę jako niebezpieczną oznaczyło Google.

(adamowicz.pl/) has been determined by Google’s testing to be a site that hosts or distributes badware. The following are examples of urls on (adamowicz.pl/) that Google has determined can lead users to be infected by badware:

adamowicz.pl/
bogusaw.adamowicz.pl/
jzef.adamowicz.pl/
www.adamowicz.pl/

Skoro zgłoszenie zostało przesłane przez Google, oznacza to, że na jakieś problemy napotkał GoogleBot. Wniosek prosty – w źródle strony są jakieś nieprawidłowości.

Coś mi się wydaje, że Google przyczepiło się do fragmentu zakodowanego kodu JavaScript:

JavaScript @ Adamowicz.pl

I miało rację. Ten sam kod przekopiowany do lokalnego pliku był już wyłapywany przez antywirusa:

JS/Psyme-AD

Webmaster strony, p.Piotr Bialas, powinien chyba szybko zainterweniować. Strona została zablokowana przez Google już w lipcu. A tu dalej syf na stronie…

Komentarze do wpisu "Strona Prezydenta Gdańska może wyrządzić szkody na Twoim komputerze…" (dodaj swój »)

  1. zx

    niedziela, 16 wrz 2007 #zx (WWW)

    To samo G pokazuje przy softpedia.com ostatnio. Czasem myślę, że powinni być bardziej ‘liberalni’ w tej mierze…

    Odpowiedz na to

  2. Dawid

    niedziela, 16 wrz 2007 #Dawid (WWW)

    dla mnie to wogóle nie do pomyślenie – tworzyć strony, które wszak mają służyć politykowi do wypromowania się, w taki sposób. nie wiem co w ten sposób chciał osiągnąć webmaster – chyba, że strona zostało shakowana gdzieś po drodze. tak czy owak – od lipca to kawał czasu

    Odpowiedz na to

  3. Ktos

    niedziela, 16 wrz 2007 #Ktos (WWW)

    Napisałem o tym tekst (ale nie wiem czy trackback doszedł), w każdym razie wygląda to, że webmaster to ofiara działania jakiejś mutacji Zenuxa (http://www.infoniac.com/hi-tech/trojan-alert-zenux-steals-ftp-access-codes.html).

    Odpowiedz na to

  4. Tomasz Topa

    niedziela, 16 wrz 2007 #Tomasz Topa

    [kopię komentarza wstawiłem również u Marcina]

    Domyślam się, że to jakiś robal. Szczęście też, że strony do których kierują iframe’y już nie działają.

    Nie jest to jakieś „super news”, chodzi mi raczej o fakt, że oficjalną stroną powinien się jednak ktoś zajmować i patrzeć co się z nią dzieje. Według WebArchive syfik siedzi już tam od maja 2007. Google dodało stronę do czarnej listy w lipcu. Mamy połowę września i nic się nie zmieniło.

    Co jak co, ale ktoś się powinien zainteresować tym, że od dwóch miesięcy nikt nie wszedł na stronę Prezydenta Miata Gdańska z Googli. W UM na pewno się ktoś zajmuje prasą i powinien śledzić co się o Prezydencie w internecie pisze. Wystukuję „Adamowicz” i na dzień dobry mam zablokowaną stronę główną. No halo, coś chyba nie tak?

    Odpowiedz na to

  5. Keroth

    niedziela, 16 wrz 2007 #Keroth (WWW)

    A to Polska właśnie… :(. Jak to ostatnio usłyszałem – wielu polityków ma dziwne podejście do Internetu – ot zrobić stronę, żeby była i tyle.

    Odpowiedz na to

  6. eRIZ

    niedziela, 16 wrz 2007 #eRIZ (WWW)

    Keroth, żeby to byli tylko politycy…

    Odpowiedz na to

  7. Tomasz Topa

    niedziela, 16 wrz 2007 #Tomasz Topa

    Hm… Właśnie zwróciłem uwagę, że strona p.Adamowicza przestała być aktualizowana na początku roku… Dziwne podejście generalnie – stronka się pojawia przed wyborami, a potem leży odłogiem przez resztę kadencji…

    Odpowiedz na to

  8. środa, 19 wrz 2007 #Daniel Kwiatkowski (WWW)

    Tomek teraz są 3 opcje:
    Adamowicz weźmie cię na etat jako jego webmaster ;)
    Będzie zemsta tego kto umieścił tego robala ;(
    Dostaniesz etat w NASA i będziesz bronił świat od wirusów z kosmosu ;)

    Odpowiedz na to

  9. środa, 15 kwi 2009 #Wiesław Loczynski

    POMOC INFORMATYCZNA!

    Skasujemy wirusy na twojej stronie w kilka godzin – twoja strona będzie do 24h – W google bez napisu „Ta witryna może…”

    GG: 6658739

    NISKIE CENNY! JUŻ OD 20zł/netto!

    Pozdrawiam Serdecznie
    Usługi Informatyczne „Axel”

    Odpowiedz na to


  10. Na blogu działa system WP Super Cache oraz filtr antyspamowy. Twój komentarz może się pojawić na stronie z pewnym opóźnienem - cierpliwości.

    Nowe komentarze do tego wpisu możesz również śledzić poprzez RSS.